E_ink spielerij

Toen ik Aart vertelde over die ereader waar ik eerder over schreef bleek hij nog een ED060SC7 schermpje te hebben liggen, met daarbij een “inkterface” printje. Het inkterface printje bevat o.a. de voeding voor het e-ink schermpje, en de juiste connector om het op het schermpje aan te sluiten.

Inkterface

De voeding voor dit soort e-paper schermpjes is ietwat ingewikkeld, omdat ze +15 V, -15 V, +22 V en -20 V nodig hebben, naast de 3,3 V voeding voor de logica en een “contrast” spanning die van scherm tot scherm varieert maar vaak ergens tussen de -1 V en -2 V ligt.

Met de voeding in handen, en de juiste connector, moet er een microcontroller aan te hangen zijn. En met de heldere informatie en software van essentialscrap/eink moet er toch beeld op te krijgen zijn? Zeker als ik er b.v. een STM32 tegenaan gooi.

Dat viel ietwat tegen. Ik ben zo eigenwijs geweest het werkend te willen krijgen zonder de uGFX library (die essentialscrap gebruikt), en ook nog op andere hardware dan waar het voor bedoeld is. Grote kans dat ik daar ergens een vauwdtje heb gemaakt.

Ik wilde een snelle proof-of-concept, dus zodoende ben ik na wat zoeken uitgeweken naar de software van Zephray (github), omdat dit zonder uGFX kan werken en toch tekst en afbeeldingen kan tonen. Ik heb de agendafunctie etc. overgeslagen en alleen het deel van Zephray’s project gebruikt dat het scherm aanstuurt. Hiermee had ik al snel beeld. Na ervoor te zorgen dat het in- en uitschakelen van de voeding goed werkte (voedingen moeten op volgorde worden ingeschakeld) zelfs een stuk beter beeld. Maar wel in spiegelbeeld…

Eerste min-of-meer succes om beeld op het schermpje te krijgen
Beter beeld na op correcte volgorde inschakelen van de voedingen

Zephray’s software is echter bedoeld voor een ED060SC4 scherm. De ED060SC7 is anders dan de -sc4, en daardoor staat de tekst in spiegelbeeld. Na de X en Y as om te wisselen (in epd.c, rondom regel 602) staat de tekst wel goed:

Beeld!

Doordat de STM32F103C8T6 die ik gebruik te weinig RAM heeft om het hele scherm te bufferen stuur ik slechts een deel van het scherm aan. (De software van Zephray is bedoeld voor een STM32F207VET6, die is wat vetter qua ram). Maar de niet-aangestuurde rechter 2/3 is net zo wit als de achtergrond van de wel aangestuurde linker 1/3, dus dat valt niet zo op…

Essentialscrap heeft een slimme manier slechts een deel van het scherm te bufferen. Zephray heeft een slimme manier om grijstinten te tonen, waarvoor het nodig is om het hele scherm te bufferen. Voor deze snelle proof of concept heb ik niet geprobeerd beide slimmigheden te combineren, maar gewoon slechts een deel van het scherm gebufferd en slechts dat deel aangestuurd.

Nu weet ik dus dat dit scherm niet defect is, en dat ik de aansturing ervan voor elkaar kan krijgen. Dat bied weer mogelijkheden voor verder geknutsel met e-ink, bijvoorbeeld ook met het ED060XH3 of ED060XG1 scherm uit de ereader(s) waar dit mee begon.

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *