Tandenborstel Teardown

Na zo’n 5 jaar trouwe dienst is de accu van mijn Braun 4729 elektrische tandenborstel dusdanig uitgeput dat ik na volledig opladen er niet meer mijn volledige gebit mee schoon krijg. Deze tandenborstel was destijds de helft van een duopack, waarvan de 2e nog als reserve in de kast stond. Er was dus een makkelijker oplossing mogelijk dan het verkleinen van mijn gebit. Na deze vervangende tandenborstel in gebruik te hebben genomen, kan de oude natuurlijk uit elkaar.

Het losdraaien van de onderkant is vrij makkelijk1, daarna kan het metalen asje op tafel gedrukt worden. Het metalen ringetje aan de bovenkant kan dan verwijderd worden, en daarna kan het binnenwerk geheel uit de behuizing worden geschoven.

Een en ander is zelfs ‘reversibel demontabel’. Misschien zelfs zonder dat de dichtingen gaan lekken, ik heb dat niet getest.

De tandenborstel wordt bestuurd door een MSP430G2332, een MSP430 microcontroller uit dezelfde serie (maar net niet hetzelfde type) als in de schemeringlamp. De oplaadspoel heeft 3 aansluitingen (4 uiteinden van 2 draden, 1 gezamenlijke gebruikte aansluiting). De SMD markeringen die op de foto leesbaar zijn zijn: QXC (SOT23-6 of SC70-6 behuizing), C6 (SOT23), D3Q (SOT23), 5CW (SOT23). Dit afgezien van de MSP430G2332 en de FET die de motor schakelt: TSM4424.

Er is overigens geen AA accu toegepast, maar een net iets korter type. Ik denk een 4/5AA. Voor de schaal heb ik een AA batterij er naast gelegd op de foto. Er zijn diverse reparatievideo’s op youtube, niet van mij afkomstig. De gelinkte video meldt dat er meerdere types batterijen zijn toegepast in de 4729. De videobeschrijving linkt naar een batterijenverkoper, dus als er dan toch reclame gemaakt wordt link ik naar nkon.nl ook al betaalt die me daar niet voor.

Ik poets verder met de andere helft van het duopack, maar ik hoop dat de foto’s van de defecte nog nuttig kunnen zijn voor mensen die hun tandenborstel willen repareren of gewoon benieuwd waren naar de binnenkant.

  1. Op de lader. Instructies staan of in relief op de lader of in de handleiding onder het kopje “afdanken”. ↩︎

Posted

in

, ,

by

Tags:

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *