Het is eigenlijk opvallend hoe veel klokken ik maak, voor iemand met weinig tijdsbesef. Anyway. Toen ik een advertentie plaatste op CircuitsOnline op zoek naar een horlogekast of een defect horloge voor het neonlampjes-horloge kreeg ik daar leuke reacties op. Zo boden mede-CO-ers me onder andere een Seiko horlogekast en een bijzonder litronix displaytje aan.
Die horlogekast is een prachtige behuizing voor een horloge met dat displaytje, dus heb ik rondom dat displaytje een horloge ontworpen dat in die kast past.
Het litronix-led horloge is kleiner dan het neonlampjeshorloge. Hieronder in vergelijking met elkaar, links de beide printjes en rechts de horloges.
Het gelijkzetten van het led-horloge werkt hetzelfde als bij het neonhorloge, alleen worden nu ook dag, maand, jaar en dag van de week overgedragen.
Ook het ‘wakker worden’ van het horloge werkt gelijkaardig. Alleen, waar het neonlampjeshorloge een herlaadbare accu heeft, werkt het LED-horloge op een CR2032. Reden om het iets zuiniger te willen hebben. Zodoende wordt niet de ADC gebruikt, maar de pin-change interrupt.
Het nadeel daarvan is, dat het horloge echt afgedekt moet worden om voldoende verschil in lichtniveau te veroorzaken. Het voordeel is dat het standbye-gebruik daalt van 0.6 mA naar 0.1 mA.
Na elkaar worden de tijd, de dag, de maand en het jaartal getoond. Daarna gaat het horloge weer in standbye. Bovenstaand filmpje kan eventueel ook op youtube bekeken worden.
Vanwege de felle zon houdt ik mijn hand achter het horloge om voor wat schaduw te zorgen, anders is het display niet leesbaar. Deze vroege led-displays zijn niet erg fel.
De levensduur van de batterij is ongeveer twee maanden1. Daarbij helpt ook mee dat er voor het LED-display geen boost-converter nodig is zoals voor de neonlampjes.
De print van dit led-horloge is 0.6 mm dik. De fotodiode is dit keer een SFH3710 i.p.v. een SFH320: de SFH3710 is dunner2. Zo is er voldoende ruimte voor het display en de batterij. Om het printplaatje in de behuizing vast te houden wordt een geprint kunststof ring gebruikt, het (uiteindelijke) ontwerp daarvan is hier te vinden.
Uiteraard mag ook een foto van de (glazen) achterkant van het horloge niet ontbreken:
En ter afsluiting nog wat foto’s waarbij het display aan is:
Voor geïnteresseerden is hier het schema en hier de source-code3 te vinden.
Voetnoten:
- 0.1mA in standby, 6 mA als het display afgelezen wordt. Als het 23,84 uur standby staat per etmaal en de resterende 10 minuten afgelezen wordt (Dat is een hoge schatting, wie kijkt er nou 10 minuten per dag op zijn horloge?), dan is dat totaal zo’n 2,4 + 1 = 3,4 mAh per etmaal. Er zit 220 mAh in de CR2032, dus die gaat 64,7 etmalen mee. Als dat allemaal klopt, moet ik in Juni de batterij vervangen die ik begin April plaatste. ↩︎
- En gevoeliger voor zichtbaar licht, ook mooi meegenomen. ↩︎
- Ik had voor de real time clock gewoon de library van een ander moeten gebruiken in plaats van zelf een nieuw en vierkanter wiel uit te vinden: er zit geheid nog ergens een bugje. ↩︎
Leave a Reply